ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ - ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την πίεση στο μέσο νεύρο. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή δίοδος που περιβάλλεται από τα οστά της παλάμης και εννέα τένοντες. Όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται, τα συμπτώματα είναι συνήθως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία στο χέρι.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις της παλάμης και του καρπού, ανατομικοί λόγοι και άλλες παθήσεις συμβάλουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα και αποκαθιστά τη λειτουργία του καρπού και της παλάμης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και είναι:

Αιτίες

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την πίεση στο μέσο νεύρο.

Το μέσο νεύρο παρέχει αίσθηση στην πλευρά της παλάμης, του αντίχειρα και λοιπών δακτύλων, εκτός από το μικρό δάχτυλο. Παρέχει επίσης νευρικά σήματα για την κίνηση των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα (κινητική λειτουργία).

Οτιδήποτε συμπιέζει ή ερεθίζει το μέσο νεύρο στο χώρο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ένα κάταγμα στον καρπό μπορεί να περιορίσει την καρπιαία σήραγγα και να ερεθίσει το νεύρο, όπως και το οίδημα ή η φλεγμονή που προκαλείται από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πολλές φορές, δεν υπάρχει καμία παθολογική για την εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Μπορεί ένας συνδυασμός παραγόντων να συμβάλει στην παρουσία της πάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι :

Διάγνωση

Ο γιατρός για να προσδιορίσει εάν έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό συμπτωμάτων του ασθενούς, και μετά την εξέτασή του και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξάγει, ίσως χρειαστεί και απεικονιστικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Θεραπευτική αγωγή

Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρώιμη διάγνωση: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται καλύτερα με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Στα πρώτα στάδια, συστήνεται στους ασθενείς να ακολουθήσουν ορισμένες απλές συμβουλές για να περιορίσουν την ένταση του προβλήματος, και κατ’ επέκταση, την εξέλιξή του, όπως για παράδειγμα:

Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την χρήση νάρθηκα, φαρμακευτική αγωγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα:

Ο νάρθηκας και άλλες συντηρητικές θεραπείες είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν σε ήπια έως μέτρια συμπτώματα που ξεκίνησαν λιγότερο από 10 μήνες.

Εάν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, τότε η θεραπεία της αρθρίτιδας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο.

Οζονοθεραπεία

Η θεραπεία με όζον είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης θεραπεία και ανανέωση βλαστικών κυττάρων που αναγεννά τον κατεστραμμένο ιστό σε κυτταρικό επίπεδο και ταυτόχρονα ανακουφίζει τον πόνο. Η θεραπεία με όζον μπορεί επίσης να βοηθήσει να προλάβει την εξέλιξη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Πρόσφατες ιατρικές μελέτες προτείνουν την θεραπεία με ενέσεις όζοντος σε ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι νευροφυσιολογικές και λειτουργικές παράμετροι μετά τη θεραπεία με όζον βελτιώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις παραμέτρους αγωγιμότητας κινητικού και αισθητηρίου νεύρου. Η θεραπεία με όζον μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, να μειώσει το πρήξιμο και τον πόνο, να επιταχύνει την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών, των νεύρων και των οστών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει τη γενική υγεία του ασθενούς.

Θεωρείται ασφαλής και χαμηλού κόστους μέθοδος, που προσφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, τουλάχιστον για βραχυπρόθεσμη θεραπεία.

Κλείσε τώρα ραντεβού με τον γιατρό. Μην αμελείς τη θεραπεία σου... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ