ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΙΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ - ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΙΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Κήλη αυχενικού δίσκου (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα)

Οι αυχενικοί δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους του αυχένα. Το περίβλημα του δίσκου (ινώδης δακτύλιος), με την πάροδο του χρόνου και τις καταπονήσεις, φθείρεται. Όταν το ζελατινώδες υλικό του εσωτερικού δίσκου, ο πηκτοειδής πυρήνας, βγει προς τα έξω από το περίβλημα του δίσκου και πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή στις νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης, δημιουργείται η κήλη.

Συμπτώματα

Η κήλη αυχενικού δίσκου μπορεί να προκαλέσει πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στον αυχένα, το χέρι , την πλάτη. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μούδιασμα ή αδυναμία στο μπράτσο ή το χέρι. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ποιος δίσκος έχει κήλη, ποια νευρική ρίζα έχει επηρεαστεί ή αν έχει προκληθεί φλεγμονή. Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα ενός της κήλης αυχενικού δίσκου είναι:

Σπάνια, ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, το μούδιασμα και η αδυναμία μπορεί να επεκτείνεται και στα δύο χέρια, ή και κάτω από τον θώρακα, εάν επηρεάζεται ο νωτιαίος μυελός. Ακόμα πιο σπάνια συμπτώματα είναι η διαταραχή στις κενώσεις του εντέρου ή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ο πόνος από την κήλη αυχενικού δίσκου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του δίσκου και την θέση της κήλης σε αυτόν. Ο πόνος στον αυχένα ή και στο χέρι από κήλη αυχενικού δίσκου μπορεί να διαρκεί μόνο λίγες μέρες ή μπορεί να γίνει χρόνιος. Είναι σύνηθες για τον πόνο να έρχεται και να φεύγει ή να έχει εξάρσεις, συνήθως κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Όταν ο πόνος στον αυχένα ή το χέρι προέρχεται από κήλη αυχενικού δίσκου, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντελώς εντός 4 έως 6 μηνών, παρόλο που ο ίδιος ο δίσκος μπορεί να μην επουλωθεί.

Αιτίες

Οι συχνές αιτίες της κήλης αυχενικού δίσκου είναι:

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες εμφάνισης κήλης αυχενικών δίσκων είναι διαταραχές του συνδετικού ιστού ή άλλες ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη.

Διάγνωση

Η σωστή διάγνωση της κήλης αυχενικού δίσκου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λήψη της σωστής θεραπείας για τον ασθενή. Η διαδικασία για την ακριβή διάγνωση είναι η ακόλουθη:

Θεραπευτική αγωγή

Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου από κήλη αυχενικού δίσκου αντιμετωπίζονται επιτυχώς με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, φυσικοθεραπεία, κρύα ή ζεστά επιθέματα ή την αποφυγή επώδυνων κινήσεων έως ότου ο πόνος υποχωρήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθούν στεροειδή από το στόμα ή με ένεση.

Πιο συγκεκριμένα:

Οζονοθεραπεία

Για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από κήλη αυχενικού δίσκου, οι περισσότερες θεραπείες που προτείνονται προσφέρουν ανακούφιση, καταπραΰνουν τα συμπτώματα και περιορίζουν την εκάστοτε φλεγμονή. Η χειρουργική επέμβαση δεν συνίσταται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι ενέσεις στεροειδών πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό λόγω της ιδιαιτερότητας της πάσχουσας περιοχής. Όμως, μια πολλά υποσχόμενη νεότερη θεραπεία φαίνεται να είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του πόνου από κήλη αυχενικού δίσκου – οι ενέσεις όζοντος.

Η θεραπεία με όζον για κήλη αυχενικού δίσκου είναι δημοφιλής στην ανατολική στην Ευρώπη και την Ασία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συμπεράσματα από έρευνες δείχνουν ότι το 65% έως 80% των ασθενών δηλώσαν ότι τα συμπτώματα της κήλης αυχενικού δίσκου έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη θεραπεία με όζον. Επιπλέον - και αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικό με το ποσοστό επιτυχίας - οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λίγες επιπλοκές μετά τη θεραπεία με όζον. Το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν διάρκεια, σε αρκετές περιπτώσεις έως και 10 χρόνια!

Συνοψίζοντας, εκτός από τον μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών από άλλες θεραπευτικές μεθόδους, άλλα οφέλη των ενέσεων όζοντος είναι:

Κλείσε τώρα ραντεβού με τον γιατρό. Μην αμελείς τη θεραπεία σου... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ