ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ - ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

ΚΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

H επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση, που παρουσιάζεται όταν οι τένοντες στον βραχίονα πιέζονται (στρεσάρονται) πέραν των ορίων τους, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του αγκώνα. Θεωρείται εργασιακός πόνος, δηλαδή προκύπτει από πολύωρη και κοπιαστική εργασία, παρότι η αγγλική ορολογία παραπέμπει σε αθλητική δραστηριότητα.

Τον πόνο από επικονδυλίτιδα ο ασθενής τον νιώθει σαν χτύπημα στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα και μπορεί επίσης να αντανακλά στο αντιβράχιο και στον καρπό του.

Τα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη ανακουφίζουν συνήθως τον πόνο από επικονδυλίτιδα. Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν βοηθήσουν ή εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Ο πόνος που σχετίζεται με την επικονδυλίτιδα εστιάζεται στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα, και να αντανακλά στο αντιβράχιο και στον καρπό. Οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να γράψουν, να κρατήσουν ένα ποτήρι, ακόμα και μια χειραψία μπορεί να είναι επώδυνη για αυτούς.

Αιτίες

Η επικονδυλίτιδα είναι, ουσιαστικά, τραυματισμός μυών από υπερβολική χρήση. Η αιτία είναι η επαναλαμβανόμενη συστολή των μυών του πήχη που χρησιμοποιείται για την έκταση και ανάταση του βραχίονα και του καρπού. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η πίεση που δημιουργείται στον μυϊκό ιστό δημιουργούν σε μια σειρά μικροσκοπικών ρήξεων (σχισμάτων) στους τένοντες που προσκολλούν τους μυς του βραχίονα στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.

Εκτός από την έντονη αθλητική δραστηριότητα, πολλοί επαγγελματίες πάσχουν από επικονδυλίτιδα, όπως υδραυλικοί, οικοδόμοι, μηχανικοί, ζωγράφοι, κρεοπώλες, όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εργασία τους (δακτυλογράφοι, γραμματείς, σχεδιαστές κλπ) καθώς και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες με έντονη χειρονακτική εργασία.

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός ασκήσει πίεση στην πληγείσα περιοχή, ενώ ζητά από τον ασθενή να κινήσει τον αγκώνα, τον καρπό και τα δάχτυλά του χεριού με διάφορους τρόπους.

Συνήθως η φυσική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς είναι αρκετά για την διάγνωση. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα).

Θεραπευτική αγωγή

Ο πόνος από την επικονδυλίτιδα συνήθως περνάει με ξεκούραση του πάσχοντος μέλους, την χρήση ελαστικού επιδέσμου ενώ συστήνεται φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν αυτά δεν βοηθήσουν το ασθενή, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία. Ο φυσικοθεραπευτής προτείνει σειρά ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών του βραχίονα, και σε συνεννόηση με τον ασθενή ορίζουν ένα πρωτόκολλο κινήσεων για την καθημερινή του δραστηριότητα.

Μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Οζονοθεραπεία

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης του πόνο από επικονδυλίτιδα είναι η ανάπαυση, τα αντιφλεγμονώδη, τα επιθέματα πάγου, οι ασκήσεις, οι ελαστικοί επίδεσμοι και οι ενέσεις κορτιζόνης. Αυτές τις λύσεις μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, όμως δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία του προβλήματος, ενώ οι παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να έχει και αρνητικές παρενέργειες. Όταν αυτές οι θεραπείες σταματούν να λειτουργούν, το επόμενο βήμα είναι συχνά η χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την οζονοθεραπεία.

Η χρήση του όζοντος αναγκάζει την άρθρωση να επουλωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό, τι με τις συμβατικές ιατρικές θεραπευτικές μεθόδους. Το όζον συσφίγγει τους χαλαρούς μυϊκούς ιστούς, επουλώνει τους τραυματισμούς των ιστών και δρα θεραπευτικά στις φλεγμονές των ιστών, σταματώντας τον πόνο. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία, καθώς η αυξημένη ροή του αίματος βοηθά τη θρέψη και ενυδάτωση των κατεστραμμένων ιστών. Έτσι, δημιουργείται ένα θεραπευτικό περιβάλλον εντός της άρθρωσης, επιτρέποντας την επιστροφή στην «κανονικότητα» του άκρου και περιορίζει σημαντικά τον πόνο, μετά από τις πρώτες εφαρμογές. Με την επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, απαλλάσσεται ο ασθενής από τον χρόνιο πόνο.

Εν κατακλείδι, η θεραπεία με όζον προσφέρει μια μη χειρουργική επιλογή ανασυγκρότησης των ιστών του βραχίονα και αποτελεί μόνιμη θεραπεία για τον χρόνιο πόνο της επικονδυλίτιδας.

Κλείσε τώρα ραντεβού με τον γιατρό. Μην αμελείς τη θεραπεία σου... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ